Friday, October 9, 2009

Cupping Notes from Jeff & Joost

JAZZY JEFF CUPPING NOTES :


49th Parallel roasters:

Guatemala, Finca La Perla

Altitude: 1400 meters

Variety: Bourbon and Caturra

Roast: Tad darker than medium

In the cup: White peach with some caramel. Very sweet and balanced cup, clean finish.



Honduras, El Manzano:

Cup of Excellence winner #3

Altitude: 1500 meters

Variety: Catuai

Roast: Medium-light

In the cup: Very juicy sweet and snappy acidity, reminds me of an apple I like named “jazz” little oak wood, little caramel, clean aftertaste and mouth feel.



Coffee Collective:

Guatemala, Finca Vista Hermosa

Altitude: 1700-2000 meters

Variety: Bourbon, Canturra and Catuai

Roast: Medium-light

In the cup: Clean, toffee, milkchocolate, nice body and good underlying acidity. Still, not that interesting, maybe I expected more.



Ethiopia, Idido Yircha Cheffe Aricha

Altitude: 2000 meters

Variety: Natural Arabica varieties

Roast: Light

In the cup: Creamy ripe strawberries very very pronounced, good acidity for ajuicy mouthfeel. Maybe a bit off balance, but still very clean for a natural. Mind-blowing clear-cut taste profile, one of my all time favorites to cup.



CUPPING NOTES VAN JOOST (ESW) (IN DUTCH):

Ik heb eindelijk de tijd gevonden de 3 Caffenation koffies te cuppen.
Allen gecupt als espresso's omdat ze espresso-gebrand zijn.

Hier de resultaten:

Guatemala El Bosque Red Bourbon:

Geur van de bonen: vol, zoet, romige vanille
Uiterlijk van de bonen: egaal, gelijkmatig, middelgebrand (vlak voor de 2e krak)
Geur van de gemalen koffie: vlezig, als paté, doet denken aan Kopi Luwak, aards, warm en vertrouwd

Aroma (geur van de natte koffie): honing, zoet, caramel, marshmellows op de bbq, crema catelana ( gebrande suiker)

Smaak van de hete espresso: vol, zoet, veel body, stevig, lichte afdronk van gepofte kastanjes



Smaak van de koude espresso: fruitiger; zoete dadels


Waardering: 9


El Salvador Finca Los Amates Cup Of Excellence :

Geur van de bonen: licht gerookte noten
Uiterlijk van de bonen: groot, net na de 2e krak, zeer goede kwaliteit
Geur van de gemalen koffie: loden/ tinnen soldaatjes, truffel, stevig, mooie diepe geur

Aroma (geur van de natte koffie): rozijnen, dadels, weer gebrande suikers

Smaak van de hete espresso: verrassend licht en genuanceerd, veel romige vanille, zoet fruit als ananas en mango.
ook romige pure chocolade
licht assige nasmaak (te donker gebrand?)


Smaak van de koude espresso: wanneer de koffie afkoelt krijgt hij ene veel diepere bitterdere smaak, richting verbranding


Waardering: 8,5


Brazil Fazenda Cachoeira Canario :

Geur van de bonen: notig (pecan), zoet, vol
Uiterlijk van de bonen: klein rond, ruim na de 2e krak, een paar, heel licht geroosterde bonen er tussendoor (±2%)
Geur van de gemalen koffie: aards, vol, stevig, truffel, donker, diepe bittere chocoladegeur

Aroma (geur van de natte koffie): zoet, heldere suikergeur, kaneel (mooiste crema van allemaal)

Smaak van de hete espresso: kaneelsuiker (heel duidelijk!), romig, chocolade, stevig, vol, ietwat verdrogend in de keel.
wat te donker gebrand. Helaas geen fruittonen, wel een heel heldere laurierdrop nasmaak


Smaak van de koude espresso: De koude koffie wordt veel vlakker, erg bitter en de laurierdrop overheerst.

Waardering: 7,5

No comments: