Sunday, March 10, 2013

BAC 2013 : Coffee and Rules&Regulations

Rules & Regulations :

The rules are fairly straight forward, 3 International judges will evaluate (blind), purely based on taste, the best filter style brew from the Aeropress. We want the competition to be as transparent as possible, with the intention of fine tuning the hugely varied technique used to brew on the Aeropress.

General Rules : everyone will use the same coffee, graciously donated by Caffenation Specialty Coffee Roasters.
The coffee will be preroasted one month before the championship. One 210 grams bag of this coffee will be send to all competitors.
At the championships we will have the same coffee, 7 day old.

The required volume of the drink is 2dl, which has to be served in the supplied cupping cup. It is up to the competitor what kind of water is used, no added ingredients are allowed. All competitors will have a 8 minutes comp time. Failure to serve the drink in that time will mean disqualification. The technique used by the competitor must be in writing and given to the judges this will not be considered in judging.

Equipment : The supplied equipment will be all grinders and boilers at Caffenation. Competitors are welcome to bring their own grinder.
We will have 1 Big Ditting and 1 Mahlkonig Tanzania grinder.
You can bring your own, but there are Aeropresses available for those interested.
Any modifications to the actual Aeropress will need to be authorised by the Head Judge and if need by the organisation.

Water - Everpure filtered Antwerp tap water will be used via the Bravilor boiler, set at 93°c. You are allowed to use your own water, and your own water boiler of choice.

Rounds : There will be 6 round with 3 participants. The winner advances to the semi finals.
In de Semi Finals we have knock out round one against one.
So we end up with 3 competitors in the Finals.

After each round, competitors must use the judging time to clear their station ready for the next round of competitors.

Competitors must have the Belgian nationality or must live in Belgium since 1 year.

BAC 2013 Koffie : Papua New Guinea Kimel Estate (Dutch)

Heel lang geleden dat we nog eens een koffie uit Papua New Guinea vinden die ons aanstaat. En dan nog een Peaberry, of zo'n rond boontje. De meeste koffiebessen bevatten 2 boontjes die tegen mekaar aan gedrukt zijn en daarom een platte kant hebben. De Peaberry of Caricoli daarentegen zit alleen in de bes en heeft dus geen platte kant.
Meestal vindt dit natuurkundig fenomeen plaats in de besjes op het einde van de tak. Hier is er minder waterdoorvoer en daardoor zijn de boontjes meestal klein. Deze Peaberry echter is van gemiddelde grootte, screen size 15-17.

De Kimel Estate is een redelijk grote plantage, oorspronkelijk opgestart door Australiërs, maar nu in bezit en uitgebaat door lokale inboorlingen die de traditionele eigendommen van de streek opeisen.
Het is gelegen in de Wahgi vallei, nabij Mount Hagen in de Western Highlands Province.

Opvallende aciditeit voor een koffie uit dit werelddeel. Doet me denken aan aciditeit van een Riesling wijn, inclusief het florale aspect.
Verder medium body en naar het einde toe veel chocolade en zelfs Meditteraanse kruiden. Een zeer complexe en levendige kop dus.
Hier kan je veel verschillende profielen uithalen.

Waar gaan we mee spelen?
Temperatuur water. Meestal betekent hoger, meer aciditeit en lager, meer sweetness.
Maling : Probeer eens wat groffer te malen om minder bitters in je kop te krijgen.
Ratio : Basisratio is 60 gram koffie op 1000 gram water, maar meer of minder kan altijd.
Extractietijd : Deze lichte brandingen kunnen soms wat extra body krijgen dankzij langere extracties….
Turbulentie : Reversed techniek of extra roeren kan extra smaak en kortere extractietijd betekenen…

Veel succes met alle research en breng je recept mee de 1ste april. Publicatie volgt later.
Rob

No comments: